• Spelregels kunstgras

  31 mei 2023
 • Sinds de zomer van 2020 hebben we bij FC Wolvega een prachtig kunstgrasveld. Dit veld willen we met elkaar zo goed mogelijk houden, zodat we er lang op kunnen voetballen. We hebben voor het gebruik een aantal regels opgesteld. De laatste tijd merken we echter dat men deze regels niet meer scherp heeft en dat het veld meer als recreatieterrein wordt gebruikt dan als voetbalveld. Lege snoepzakjes, flesjes, glaswerk, kauwgom, chips en ook brandplekken zijn helaas geen uitzondering meer.

  Er is vaak gecommuniceerd dat het sportpark verboden terrein is wanneer er geen trainingen en wedstrijden zijn gepland. Daarvoor zijn op alle toegangspoorten ook borden met ‘verboden toegang’ geplaatst. Men lijkt hier niet naar te kijken en wanneer de aanwezige jeugd hierop wordt aangesproken, dan is een grote mond vaak de primaire reactie. Dit is ontzettend frustrerend voor de mensen die het sportpark onderhouden. Niet alleen de frustratie loopt op, maar ook de kosten.

  We hebben daarom nogmaals de basisregels voor het gebruik van het kunstgrasveld samengevat:

  1. Alleen te gebruiken voor spelers en trainers/leiders tijdens trainingen en wedstrijden
  2. Toeschouwers blijven achter de omheining
  3. Alleen betreden met schone voetbalschoenen en geen ijzeren of aluminium noppen gebruiken
  4. Alleen via de toegangssluis betreden
  5. Goals niet slepen, maar rijden of tillen
  6. Geen etenswaren, kauwgom of glas op het veld
  7. Niet roken of vuur maken op of langs het veld
  8. Ballencontainers via toegangshek naar het veld

  Toelichting op de regels

  1. Het kunstgrasveld is alleen toegankelijk voor de spelers en trainers/leiders tijdens trainingen en wedstrijden van FC Wolvega. We willen ons veld zo lang mogelijk gebruiken door en voor onze leden, onder deskundig toezicht van een trainer of leider. Buiten trainingen en wedstrijden is het sportpark verboden toegang.
  2. Toeschouwers kunnen op de verharding staan rondom het kunstgrasveld. Het is niet de bedoeling dat toeschouwers op het kunstgrasveld gaan staan. We voorkomen zo dat er afval op het veld komt en dat kunstgrasvezels worden platgetrapt.
  3. Gebruikers van het kunstgrasveld mogen alleen met schone voetbalschoenen het kunstgras op. Modder is namelijk niet goed voor het kunstgrasveld. Zorg dus voor schone voetbalschoenen vóór je het veld op gaat. Voetbalschoenen met ijzeren of aluminium noppen zijn niet toegestaan: met dit soort schoenen trap je gaten in het kunstgras.
  4. Ga het veld op en af via de toegangssluis, daar ligt een ‘walk-on/walk-off mat’ om eventuele rommel en infill op te vangen.
  5. Niet slepen met doelen over het veld. Ook dan kunnen er gaten in het kunstgras ontstaan. Alle doelen hebben wielen en kunnen eenvoudig worden opgetild en verplaatst;
  6. Geen kauwgom en glaswerk op of rond het veld en niet roken of vuur maken op of rond het veld. Kauwgom zorgt er voor dat het kunstgras aan elkaar plakt, glaswerk zorgt voor gaten en kan gevaarlijk zijn voor spelers.
  7. Door vuur al dan niet van een sigaret kan het kunstgras smelten;
  8. De ballencontainers moeten via de hoofdingang het veld op worden gerold, dus niet over het hek proberen te tillen.

  Om extra toezicht te houden op deze regels wordt overwogen om op diverse plekken op het sportpark camera’s op te hangen.

  Zijn er mensen die willen ondersteunen bij het toezicht houden op ons sportpark of willen helpen met het onderhouden daarvan, dan vernemen wij dat graag via bestuur@fcwolvega.nl. We rekenen op ieders medewerking om deze regels te handhaven en roepen ook de ouders op om deze regels naar de kinderen uit te dragen. Op deze manier kunnen we nog lang genieten van ons mooie kunstgrasveld!

  Bestuur en Accommodatie Commissie FC Wolvega