• Ook FC Wolvega zet racisme en discriminatie buitenspel

  2 apr 2024
 • Sport heeft de unieke kracht om mensen te verenigen. Dat geldt al helemaal voor het voetbal. De passie voor het spel loopt door alle lagen van de bevolking en door groepen met de meest uiteenlopende achtergronden heen. Gezamenlijk beleven in Nederland miljoenen mensen het voetbal in de stadions, op de velden of in de straten. Maar juist omdat het voetbal iedereen – letterlijk – samenbrengt, is het ook kwetsbaar voor ongewenst gedrag tegen anderen, zoals racisme en discriminatie. 

  De meeste mensen in onze samenleving zijn er niet op uit om anderen doelbewust te kwetsen. Soms worden discriminerende of racistische uitlatingen uit onwetendheid gedaan. Hier kan voorlichting, dialoog en inzet op bewustwording soms al genoeg zijn om het gedrag positief te veranderen. Er is echter ook een kleine groep die zich wel doelbewust schuldig maakt aan discriminerende en racistische uitlatingen. Die groep moet hard worden aangepakt. Dat lukt alleen als de grote groep Nederlanders die discriminatie verafschuwt, zich ook blijft uitspreken. 

  Ook FC Wolvega ondersteunt het plan van de KNVB om hier gezamenlijk tegenop te treden. Dit gaat dan over aan aantal pijlers:  ‘Voorkomen’ (bewustwording), ‘Signaleren’ (bewijsvoering), ‘Sanctioneren’ (straffen) en ‘Samen aan de slag’ (betrokkenheid). 

  Wij sluiten onze ogen hier ook niet voor en signaleren ook tijdens wedstrijden en trainingen dat er een verharding optreedt en er zo nu en dan incidenten zijn. Hier moeten wij met elkaar scherp op zijn en durven elkaar hierop aan te spreken. Mocht u zaken willen melden of een gesprek hierover willen aangaan kunt u een mail sturen naar bestuur@fcwolvega.nl , de vertouwenspersonen (https://www.fcwolvega.nl/vertrouwenspersonen) of een bestuurslid aanspreken.

  Wie de schoen past trekke hem aan...