Sportpark Molenwiek
Kruistraat 3-50561 – 614 807
8471 HH Wolvegainfo@fcwolvega.nl

FC Wolvega 3 bereikt bekerfinale van 2018:

FC Wolvega Zaterdag 3

Dinsdag 8 mei was het dan eindelijk zover, de halve finale van de beker. Het lot had beslist dat Wolvega deze thuis mochten spelen. De tegenstander in de halve eindstrijd was Helpman 4. Een tegenstander met een orakel als trainer getuige hun eigen verslag van de kwartfinale. Deze rondborstige heer (familie van Arie?!) had nl. aan het begin van het seizoen de dubbel voorspelt voor zijn ploeg. Waar menig profcoach zo’n verslag zou printen en als motivatie zou ophangen in de kleedkamer was dit aan trainer/coach Henk Kraan niet besteed. Ondanks dat hij nl. het succes van legend Homme Sjoerd Pereboom kon evenaren was hij uiterst kalm. Warmlopen op de betonplaat van de FC was niet nodig, het was nl. bij aanvang om 19.15u nog een graadje of 25. Henk Kraan had wederom een ruime selectie tot zijn beschikking waardoor er maar liefst 5 wisselspelers op de bank zaten.


Vanaf het moment dat de leidsman floot voor het begin merkte je direct dat er wat op het spel stond. Een aantal spelers hadden wat last van spanning op de benen waardoor de aanname niet altijd vlekkeloos verliep. Gelukkig is het 3e van een dermate niveau dat men daar zelf standaard al van uitgaat zodat het elftal snel kan anticiperen wanneer dit tot fouten kan leiden. Bij Helpman stond een snelle en behendige speler in de voorhoede waar ons centrum letterlijk de handen vol aan had. Het eerste de beste slippertje werd genadeloos afgestraft door deze kerel, 0-1. Dat was even een flinke domper en Wolvega had meer dan een paar minuten nodig om deze tegenslag te verwerken. Maar langzamerhand werd het voetballend beter en halverwege de eerste helft was de eerste echte serieuze kans daar. Johan Jan had de mogelijkheid te scoren, haalde verwoestend de trekker over maar op miraculeuze wijze werd het leder gekeerd. Gelukkig hoefde niet lang gewacht te worden op de volgende kans. Dankzij een voorzet van Sander op broertje Yvan kon laatstgenoemde met een gerichte kopbal afronden op het vijandelijke doel, 1-1. Dit was ook de ruststand.

Gezien de fysieke vermoeidheid van een aantal spelers moest Henk in de rust wisselen en tactisch één en ander aanpassen. Maar deze ervaren man liet zich niet van de wijs brengen en zo kon de 2e helft ook weer op volle oorlogssterkte worden gestart. Deze ving aan zoals er in het eerste bedrijf werd geëindigd. Noeste arbeid gekoppeld aan een vleugje tact zorgde ervoor dat er bijna geen kansen werden weggegeven maar ook weinig werd gecreëerd. Het duel werd naarmate de wedstrijd vorderde zo nu en dan iets harder maar de leidsman van dienst had de beide teams goed onder controle en hoefde niet op te treden. Totdat Tommy (de tank) van Nieuwkoop bij zijn directe tegenstander wegdraaide en deze meende maar één optie te hebben. Dat was Tommy van achteren aantikken waardoor deze onderuit ging met veel misbaar van ‘de tank’ tot gevolg. Daarop reageerde de speler van Helpman door een medische diagnose naar het hoofd van Tommy te slingeren. Blijkbaar was de diagnose niet juist aangezien de arbiter de beste vent een gele prent gaf. Dat betekent in de kelderklasse 10 minuten op het strafbankje. In dit kader hoop ik dat deze bewuste speler zijn zonde heeft overdacht tijdens zijn gedwongen pauze en een dergelijke diagnose in de toekomst niet weer stelt. Dit is immers enkel en alleen voorbehouden aan medisch specialisten en dan benoem ik nog niet eens dat zij zulk nieuws genuanceerder brengen. Ondanks dat Wolvega weinig weggaf kreeg de beste speler van Helpman, die de eerste helft al eens had gescoord, toch nog een beste kans op de 1-2. Hij draaide weg bij zijn directe tegenstander en schoot rakelings langs de paal. Nu durf ik te stellen dat keeper van dienst Youri van Dalen dat goed had gezien en er daarom bewust niet naartoe dook. Als de bal binnen de palen was geweest had dit voor hem waarschijnlijk een *kuch* trainingsballetje geweest. Inmiddels was de wedstrijd in de laatste fase van de reguliere speeltijd beland en kwam het bekende dilemma weer tevoorschijn. Verdedigend wisselen om op de penalty serie te gokken of spits Michel van Nieuwkoop laten staan wetend dat hij in de kwartfinale ook de winnende maakte. Er werd voor het laatste gekozen en geloof het of niet, het pakte wéér goed uit. Op enig moment kwam Michel met de bal de 16 binnen en alsof ze onder de inruk waren van zijn goddelijke verschijning vielen ze spontaan om, inclusief de keeper. Nu was het nog niet makkelijk binnen te schieten met al die tegenstanders verspreid voor de goal maar Michel wist, zoals wel vaker, het juiste gaatje te vinden en schoot resoluut binnen, 2-1!!! De finale gloorde aan de horizon maar het was nog niet gespeeld. Zoals je wel vaker merkt lopen de klokjes van de eigen ploeg, de arbiter en de tegenstander ineens verre van gelijk wat voor het nodige tumult zorgt aan de zijlijn maar aangezien Wolvega vervolgens niet meer in de problemen kwam bleef het 2-1 en is daardoor finalist in het bekertoernooi. Wat een teamprestatie weer!!!

De finale zal worden gespeeld op zaterdag 2 juni in Joure en tegenstander is het 5e van Blauw Wit ’34 uit Leeuwarden. Zodra bekend is op welk tijdstip wordt aangevangen zal dit worden gedeeld op social media en rekenen we op een ieders support.