Sportpark Molenwiek
Kruistraat 3-50561 – 614 807
8471 HH Wolvegainfo@fcwolvega.nl

Bijeenkomst chemievrij sportveldenbeheer: ‘Van de voetbalclub in Wolvega tot het Neptunus Family Stadium in Rotterdam’

In eerste twee maanden van 2020 hebben de acht regiobijeenkomsten over chemievrij sportveldenbeheer plaatsgevonden. In elke provincie kan men kosteloos deelnemen aan deze voorlichtingsbijeenkomsten. De reeks is georganiseerd door de BSNC en CLM, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Terreinbeheerders, gemeentes, aannemers, beleidsmakers en adviseurs wisselen ervaring uit over een chemievrije aanpak. Zit u nog met vragen? Kom dan in maart naar de bijeenkomsten in Amstelveen, Woudenberg, Beuningen of Zeewolde. Aanmelden kan op www.onkruidvergaat.nl.

De regiobijeenkomsten hebben een vast programma met wisselende sprekers. Allereerst licht het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat toe hoe de nieuwe wetgeving (met enkele uitzonderingen tot en met 2022) eruit ziet en waarom deze van kracht wordt. Daarna presenteert een sportexpert de Handreiking Pesticidenvrij Sportgrasbeheer. In deze handreiking worden alle mogelijkheden van preventie en chemievrije bestrijding van onkruiden, schimmels en insecten beschreven. Naast maatregelen als beluchting en bemesting worden tijdens deze presentatie ook zaken als het speelschema en de inzet van vrijwilligers besproken.

Na de pauze wordt ingezoomd op het beheer bij de club waar we te gast zijn. Zo vertelde Wim Bekkers hoe er in Schijndel al zo’n 30 jaar chemievrij wordt gewerkt; een aanpak die inmiddels bekend staat als ‘de Schijndelse methode’. FC Wolvega werkt inmiddels twee jaar zonder pesticiden, en is nog wel zoekende naar de aanpak die het beste bij hun velden past. De aanwezige beheerders waren blij hun vragen kwijt te kunnen tijdens de bijeenkomst: “Het was zeer geslaagd en we hebben veel geleerd”, aldus Tonnie de Vries.

Presentatie van Maurice Evers tijdens de bijeenkomst bij GVAV, Groningen