Geschiedenis

Op 27 juni 1968 werd in Wolvega de voetbalvereniging FC Wolvega opgericht. De vereniging komt voort uit een fusie van de 2 verenigingen DOG (De Oude Garde) en R.K. DIOW (Door Inspanning Ontspanning Wolvega).

DOG was de oudste van beide verenigingen, zodat deze oprichtingsdatum tevens geldt als oprichtingsdatum voor FC Wolvega. DOG is opgericht op 29 maart 1928.

Binnenkort meer.

Op 29 maart 1928 wordt in Wolvega DOG (Door Oefening Geslaagd) opgericht. In de volksmond wordt de club al snel De Oude Garde genoemd. In 1929 wordt DOG toegelaten tot de FVB en gaat spelen in de 2e Klasse. In 1933 promoveert DOG naar de 1e Klasse FVB. In 1936 wordt de 3e Klasse KNVB bereikt. De club draait jaren mee in de 3e Klasse. In 1965 wordt eindelijk de 2e Klasse gehaald. Twee jaar later degradeert de club weer. Op 1 juli 1949 wordt DIOW (Door Inspanning Ontspanning Wolvega) heropgericht. De club bereikt in 1961 de 1e Klasse FVB. Op 18 juni 1968 besluiten DOG en DIOW te gaan fuseren. De nieuwe clubnaam wordt FC Wolvega. De fusie brengt niet het gewenste resultaat want in 1969 volgt degradatie naar de 4e Klasse KNVB voor de zondagafdeling en naar de 2e Klasse FVB voor de zaterdagafdeling. Een jaar later promoveren beide afdelingen echter alweer. De zondagafdeling blijkt de succesvolste tak te zijn van FC Wolvega. In 1988 volgt promotie naar de 2e Klasse KNVB en in 1994 zelfs naar de 1e Klasse. In de daarop volgende jaren wisselen kampioenschappen en degradaties elkaar af. In het seizoen 2013/2014 komt de club uit in de 4e Klasse KNVB zaterdag en de 1e Klasse KNVB zondag. Andere clubs in Wolvega Avanti (1921-1926) DIOW (1938-1945; heet tot 1941 DIO) RKVV Wolvega (1935-1937) (Bron: http://friesevoetballers.blogspot.nl/2012/03/de-clubs-uit-1928.html)

Binnenkort meer.

Binnenkort meer.

Refrein: Want wij willen overwinnen, voor ons dorp, vooruit komaan. Laten wij dus samen zingen, Wolvega staat bovenaan. Tussen Linde en de Tjonger, ligt het plaatsje Wolvega. Heerlijk rustig en tevreden, wonen wij daar met elkaar. Maar in 't weekend op de velden, op het Sportpark Molenwiek, strijden wij weer met zijn allen, en zingen dan ons FC-lied. Het begin in acht en twintig, na WVV en Avanti. Met een varkensblaas als voetbal, op zo maar een stobbe-land. Op de fiets met rubberbanden, ging het naar Noordwolde toe. Waar Leonidas toen speelde, oh, wat was dat een gedoe. De Oude Garde werd geboren, uit ambtenaren en zo voort. De Van de Zee's, de Lang's en van dat soort. Het waren vele mooie jaren, met veel gelach, dus veel plezier. De hand-harmonica was alles, daarom zingen wij ook hier. In Wolvega kwam nog een kluppie, DIO was een mooie naam. Want ontspanning was het hoofddoel, ze wilden wel, ja reken maar. De Van Santes en de Lenes, de Ensings en ook de van Schoots, speelden jaren achter de aanleg, en wilden niet vaak in de boot. In de oorlog was het rustig, de jongens kwamen niet aan bod. Voor DIO kwam toen zelfs het einde, want in de oorlog hield men op. Maar kort daarna, in negen en veertid, kwam men terug met DIOW. En succes was wederkerig, men sprak vooral een woordje mee. Refrein. In acht en zestig is besloten, om een fusie aan te gaan. Gezamenlijk werd toen gekozen, FC. Wolvega is de naam. En het paars met wit de kleuren, met een vlag paars-rood -en groen. Ook de bok werd niet vergeten, het was maar kort, want kostte poen. Bijna tien jaar na de fusie, zijn we hier nu bij elkaar. Om nog even terug te blikken, de afgelopen vijftig jaar. Ook van belang is wat gaat komen, zet uw beste beentje voor. Daarom zingen wij nog tweemaal, uit volle borst als één groot koor. (Bron: http://friesevoetballers.blogspot.nl/2012/03/de-clubs-uit-1928.html)