FC Wolvega

Op 27 juni 1968 werd in Wolvega de voetbalvereniging FC Wolvega opgericht.

De vereniging komt voort uit een fusie van de 2 verenigingen DOG (De Oude Garde) en R.K. DIOW (Door InspanningOntspanning Wolvega). DOG was de oudste van beide verenigingen, zodat deze oprichtingsdatum tevens geldt alsoprichtingsdatum voor FC Wolvega. DOG is opgericht op 29 maart 1928.

FC Wolvega bestaat uit een zaterdagafdeling (2 teams) en een zondagafdeling (2 teams). De vereniging heeft echter 1 bestuur. Deze heeft diverse taken ‘uitbesteed’ aan diverse commissies.
Het eerste team van de zaterdagafdeling speelt 4e klasse KNVB afdeling Noord, terwijl het eerste team zondag in de 1e klasse KNVB afdeling Noord speelt. Het eerste damesteam speelt in de 2e Klasse KNVB Noord.
Alle jeugdteams spelen op de zaterdag, en de standaardteams spelen op hoog niveau.
Aan het seizoen 2016/2017 doen er, naast de 2 zaterdag- en 2 zondag-seniorenteams, 8 JO9-teams, 6 JO11-teams, 1 MO13-team, 4 JO13-teams, 3 JO15-teams, 1 MO15-team, 3 JO17-teams, 2 JO19-teams en 2 Damesteams mee aan de competitie.

 

TENUE
Het tenue van FC Wolvega is officieel paars-wit shirt (boorden wit), witte broek en witte kousen. Om praktische redenen(wassen) is de kleur van de kousen ook paars geworden.

 

TERREIN
Tot 1976 werd er gespeeld op Lindenoord. Op het binnenterrein van de drafbaan had men 2 velden tot haar beschikking. Inde zomer kwamen daar nog 2 velden bij. In de winter deden deze velden dienst als ijsbaan.
Op 21 augustus 1976 verhuisde FC Wolvega naar de wijk “Meulepolle” en nam het sportpark “Molenwiek” aan de Kruistraat in Wolvega in gebruik. Tevens werd toen de kantine “Het Wolvennest” geopend. De kantine is geheel door de vereniginggefinancierd. Men had de beschikking over 5 velden en een trainingshoek.
In 1996 werd “Molenwiek” na veel gekrakeel tussen sportclubs en gemeente gerenoveerd en kreeg men de beschikkingover 3 velden, een trainingsveld en 2 pupillen-velden. Sinds februari 2000 beschikt FC Wolvega over een eigen overdektetribune die is aangeboden door de stichting Vriendenclub Fc. Wolvega.
Sinds de renovatie maken 3 sportclubs uit Wolvega gebruik van het sportpark: FC Wolvega, korfbalvereniging SIOS, en atletiekvereniging Start ’78.

 

TRAINERS
FC Wolvega heeft voor de A-selekties van zowel de zaterdag- als de zondag-afdeling een hoofdtrainer in loondienst.
Daarnaast zijn er uiteraard nog diverse andere trainers actief.

 

VRIENDENCLUB
Daarnaast is er een stichting “Vrienden van FC  Wolvega” in het leven geroepen. Deze stichting heeft tot doel FC Wolvegate promoten en te ondersteunen in al haar facetten. Een van de activiteiten van deze vriendenclub is de herinrichting van dekantine in 1998, en de aankoop van een tribune (van Achilles ’94) in 2000.

 

KANTINE
De kantine valt niet weg te denken binnen de vereniging. In het seizoen 1998-1999 werd de kantine voor het eerst in haarbestaan gerund door vrijwilligers. Tot het seizoen 1998-1999 had FC Wolvega iemand in loondienst.